Yaz saati mi, kış saati mi?

Sabri KÜSTÜR
sabrikustur.com
Published in
2 min readSep 20, 2018

--

“round gold and white analog clock reading at 7:10” by Phil Desforges on Unsplash

2016'da sürekli yaz saati uygulamasının başlamasından beri yılın bunun iyi olup olmadığı yönünde tartışmalar yapılıyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da eylül ayında, ekim sonundaki değişimin yaklaşmasıyla birlikte, çeşitli haberlerin de vesilesiyle (geçen yıl Danıştay kararı, bu yıl AB’nin tartışmaları) saat uygulamasını yeniden tartışır olduk.

Aslında bizim yaptığımız “sürekli yaz saatine geçiş” işleminden daha çok, saat dilimini değiştirmek. Sonuçta ortada kalıcı olan bir durum var. Avrupa Birliği’nin şu anda tartışmakta olduğu durum ise biraz daha farklı. Avrupa Birliği, üye ülkelere gelecek yıl içinde belirli bir zamana kadar süre tanıdı. Şimdi Ekim 2018'de saatler tüm üye ülkelerde geri alınacak, kış saatine geçilecek. Mart 2019 sonunda da yeniden yaz saati uygulamasına geçilecek. Ancak Ekim 2019'da kış saatine dönüp dönmeme kararı ise ülkelere bırakılıyor. Ve bu karar kalıcı olacak. Dönen ülke kış saatinde, dönmeyen ülke yaz saatinde kalacak.

Bu durumun Avrupa Birliği içinde bir karmaşa yaratabileceğini söyleyenler var. Söz konusu endişeler haksız da sayılmaz.

Saatleri her yıl iki kez oynamanın iyi olup olmadığına dair tartışmalar uzun zamandır yapılıyor. ABD’de bile yoğun biçimde tartışıldığını biliyorum. Bir kısım insan, saatleri ileri-geri almanın bünyelerini bozduğunu söylüyor. Bir kısım insan ise bu durumun herhangi bir sorun yaratmadığını söylüyor.

Ben ikinci grupta yer alıyorum. Aslına bakarsanız, insanoğlu alışmaya yatkın bir varlıktır. Değişiklikler kısa bir süre için karmaşa yaratsa da, kısa süre içinde bu duruma uyum göstermeye yatkındır. Yaz saati ile kış saati arasındaki geçişler için de bu durum söz konusu. Eskileri hatırlıyorum, sadece saatlerin oynandığı geceyi takip eden akşamlarda bir gariplik hissederdim, o da fizyolojik bir gariplik değildi. Ertesi gün herhangi bir sorun kalmazdı, duruma alışmış olurduk.

90'ların ortalarına kadar kış saati uygulaması eylül ayı sonunda başlardı.

Alışmaya yatkınlık faktörü bu yeni durum için de geçerli olmadı değil. 2016 sonunda saatleri geri almamak, bünyemde epey bir sorun yarattı. Hadi, akşama doğru güneş ışığından bir saat daha kazanmak güzeldi. Ancak güneşsiz, karanlık sabahlara uyanmak bir hayli zorladı. Bir sonraki kış ise duruma biraz daha alıştığımı fark ettim. Buna rağmen bana sorsanız, yazın yaz saatini, kışın kış saatini kullanmayı tercih ederim.

--

--

Teknoblog’un kurucusu, teknoloji sever, Yüksek Elektronik ve Haberleşme Mühendisi, Profil: sabrikustur.net